Tüm Üyelere 2000 TL Üzeri Kargo Bedava
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Yukarı

Elektromekanik Ürünler

Ürünleri Filtrele
Ürünleri Filtrele
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
Filtre
Tükenenleri Gösterme
Toplam 1085 ürün bulunmaktadır.
Ürün Fotoğrafı
Ürün Adı
Marka
Açıklama
Datasheet
Alt Kategori
Fiyat
İşlem

Elektromekanik alanında özel uygulamalara özgün çözümler Arkotek kalitesi ile keşfediliyor. Günlük hayatın vazgeçilmez parçaları, elektriksel ve mekanik bileşenleri biraraya getirerek farklı fonksiyonlar sunan cihazlara dönüştürüyor.

Elektromekanik ürünler hayatın birçok alanında karşılaştığımız teknolojik cihazları, işlevsel hale getiren parçaları kapsıyor.

Arkotek’ in güçlü tedarik ağı ile ihtiyacınız olan elektromekanik ürünlere zahmetsizce ulaşın!

Elektromekanik Nedir?

Elektromekanik, elektrik enerjisini mekanik harekete ya da mekanik hareketi elektrik sinyallerine dönüştüren cihazlardır. Bu cihazlar, savunma sanayi, endüstriyel otomasyon, iletişim, güvenlik, tıp, ulaşım ve enerji alanlarında yaygın olarak kullanılıyor.

Elektromekanik ürünler birbirlerine bağlı parçalardan oluşuyor. Motor, sigorta, röle, kontaktör,  transformatörler; enerji dönüşümlerini kullanarak cihazları fonksiyonlu bir hale getiriliyor.

Elektrik akımının elektromanyetik etkilerinin kullanılması ile mekanik bir hareket oluşturulur. Bu akım, manyetik bir alan oluşturan sinyalleri işleyerek işlemlerini gerçekleştirir. Kullanıldığı endüstri ve işlevlerine göre elektromekanik ürün çeşitleri farklılık gösterir.

Röle ve sigortalar ise bu ürünlerin en önemli bileşenleri arasında yerini alır.

Röle nedir?

Otomasyon ve endüstriyel kontrol uygulamalarında kullanılan röle, elektrik devresinde bulunan sinyalleri algılayarak farklı bir devrenin çalışmasını sağlayan elektromekanik bir cihazdır.

Röle çalışma prensibi elektromıknatıs ilkesine dayanır. Elektronik bir devrenin sağlıklı çalışması rölenin temas noktalarını kontrol edebilmesi ile sağlanır. İhtiyaca yönelik farklı boyut ve tiplerde birçok röle çeşitleri bulunur.

Röle Çeşitleri

Röle çeşitleri, yüksek akım devrelerinin bulunduğu ve kontrolün çok önemli olduğu alanlarda kullanılan devre elemanıdır. Elektrikli ev aletleri, sigortalar ve alarm sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

Röle, güçlü sinyallerin gerilim veya akım devrelerini anahtarlama göreviyle kontrol edilmesine izin verir. Röle türleri farklı şekilde sınıflandırılabilir.

Reed Röle

Reed Röle manyetik alan etkisi ile açılıp kapanabilen anahtar göreviyle çalışan röle tipidir.  Düşük güç tüketimi ve küçük boyutları ile dikkatleri üzerine çeker. Veri toplama sistemleri, alarm sistemleri ve tıbbi cihazlarda sıklıkla kullanılır.

Solid-State Röleler (SSR)

Aşırı yüksek akım değerlerini karşılayan Solid State röleler, içerisinde mekanik parça bulundurmaz. Diğer röle türlerine oranla hızlı anahtarlama ve daha uzun kullanılabilirlik sağlar.

Bu röleler, optik bileşen ve yarı iletken cihazlar kullanılarak çalışır. Ev ve endüstriyel otomasyon,  güneş enerjisi sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

Kaçak Akım Rölesi

Kaçak akım rölesi, yalıtım hatası bulunan cihazlarda olması gerekenden fazla yüksek akım geçtiğinde devrelerden enerjiyi kesen röle çeşididir.

Direnç ve çıkan akımın sistemde eşit olmaması, rölenin çalışma prensibini sağlar. İki akımında manyetik alanı sıfırdan farklı ise anahtar durumları değişir.

Çalışma standartları yönetmeliğine göre 300 mA akımının değeri, yangın koruma tesisat işlevini gerçekleştirir. 30 mA akımının değeri ise hayat koruma işlevini sağlar.

Motor Faz Koruma Rölesi

Faz sinyallerinin ölçülmesi ile cihaz motorlarında oluşabilecek problemleri önleyen röle tipine motor koruma rölesi denir.

Motorlarda aşırı ısınma akabinde kısa devreden kaynaklı yanma problemini ortadan kaldırarak cihazların güvenli çalışmasını sağlar. Faz ayarlarının önemli olduğu durumlarda, bu tip röleler kullanılmaktadır.

Termik Röle

Termik röleler, ortamda bulunan ısı durumuna göre kontağı değişen rölelerdir. Belirlenen ısı değeri, ortamdaki ısıdan daha yüksek olduğu durumlarda röle, elektrik devresinden geçen akımı keser.

Bu işlev, bi-metal bileşimin sayesinde gerçekleşir. Bi- metal, ısıya göre genleşen iki metalden oluşur.  Bu iki metal farklı oranlarda genleşerek anahtarların kapanmasını sağlar.

Böylelikle, ısı enerjisi hareket enerjisine dönüşmüş oluyor. Ütü ve elektrik sobası termik rölelere sahiptir.

Latching Röle

Latching röleler, enerji kesintisi olmaksızın kullanılabilen röle tipidir. Bu röleler, daha önceden ayarlanmış bir durumu, arıza ya da elektrik kesintisi gibi durumlarda da cihazı korur.

Zaman Rölesi

Zaman röleleri, kullanıcıların belirlediği süreye göre kontak durumlarının değiştiği röle çeşididir. Sensörlü lambalar zaman rölesi prensibine göre çalışır.

Özel Amaçlı Röleler

Özel amaçlı röleler, uygulamalara özel bir şekilde tasarlanmıştır. Güç kaynağını kontrol eden röleler için güç kaynağı rölesi kullanılır. Sıvı seviyesi kontrolünü sağlayan röle tipine de sıvı seviye rölesi denir.  Bu gibi modül uygulama işlemlerini sağlayan röleler, özel amaçlı röleler içerisinde yerini alır.

En iyi röle çeşitleri için sayfamızı ziyaret edebilir ve canlı destek hattından fiyat ve stok durumunu sorgulaya bilirsiniz.

Sigorta Nedir?

Sigorta, aşırı akım ya da kısa devre durumlarında devre elemanlarını koruyan elektronik ya da elektromekanik cihazlardır. Cihaz devrelerinin hasar görmesini engeller.

Sigortanın yapısı şerit veya tel bileşenlerinden oluşur. Akımın belirlenmiş seviye üzerinde gelmesiyle içerisindeki şerit veya teller eriyerek devreyi keser. Böylelikle, elektrikli cihazlarda kullanılan parçalar zarar görmemiş olur.

İçerdiği özellik ve boyutlara göre farklı sigorta çeşitleri mevcuttur.

Direnç Tipi Sigorta

Direnç tipi sigorta, cihazı hasardan korumak için akımın nominal eşiği aştığı durumlarda devreyi kesen sigorta çeşididir. Güç dalgalanmaları ve kısa devrelerden kaynaklı yaşanılacak problemleri önler.

Bu işlemi içerisinde bulundurduğu tel ve şeritlerin erimesi sayesinde gerçekleştirir. Direnç tipi sigortalar; evlerde, endüstri tesislerinde, elektrik santrallerinde ve akla gelebilecek bütün elektrikli çalışan aletlerde kullanılabilir.

Kondansatör Tipi Sigorta

Kondansatör sigorta, güç dalgalanmaları ve kısa devreden elektronik cihazları korumak için kullanılan sigorta türüdür. Şarj cihazları,  güç kaynakları, akü şarj redresörleri, tüketici elektroniği ve endüstriyel kontrolörlerde kullanım olanağı sunuyor.

Cam Tipi Sigorta

Devre elemanlarını yüksek akıma karşı koruyan sigorta çeşidine cam sigortalar denir. Cam tipi sigorta yapısı içinde devre bağlantısını sağlayan gövde, cam buşon ve akım şiddetine dayanabilen metal şerit ya da tel bulunur. Yüksek akımın sigorta teli üzerinden geçtiği durumlarda, tel ya da şerit eriyerek iletimi keser. Gücü düşük olan bu sigortalar, elektronik kartlar üzerinde kullanılabiliyor.

SMD Sigortalar

SMD sigortalar, yüzey montaj teknolojisi smd kullanılması ile monte edilebilen elektronik cihazlar için tasarlanır. SMD sigortaları, yüksek güç ve küçük boyutları sayesinde birçok alanda kullanılır. Kısa devre ve aşırı yüklenme durumlarında devreyi keserek elektronik cihaz ürünlerinin zarar görmesini engeller.

Sigortalar, kullanım amacı ve ihtiyaca göre farklı tip ve boyutlarda üretiliyor. Bunlar içerisinde; termal sigortalar, seramik sigortalar, hızlı sigortalar, yavaş sigortalar, manyetik sigortalar ve otomatik sigortalar yerini alıyor.

Seramik sigortalar, cam tüpteki tel sigortaların yerini alarak kullanımda kolaylık sağlar. Termal sigortalar, aşırı ısınmalarda devre iletimini keserek cihaz korumasını gerçekleştirir. Manyetik sigortalar, manyetik alan etkisi ile çalışan yüksek akımlı uygulamalarda kullanılır.

Hızlı sigortalar,  uygulamalar kullanılırken yüksek akımın kısa süreli olarak geçmesine izin verir. Yavaş sigortalar ise akımın uzun süreli geçişini sağlar. Otomatik sigortalar, kendisinin açılıp kapandığı elektronik cihazlarda kullanılan sigorta türüdür.

Elektromekanik ürünlerinizi korumak istiyorsanız, Arkotek güvencesinde buluşalım!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.