Tüm Üyelere 2000 TL Üzeri Kargo Bedava
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Yukarı
Ürünleri Filtrele
Ürünleri Filtrele
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
Filtre
Tükenenleri Gösterme
Toplam 4117 ürün bulunmaktadır.
Ürün Fotoğrafı
Ürün Adı
Marka
Açıklama
Datasheet
Alt Kategori
Fiyat
İşlem

Direnç Nedir?

Direnç bilinen anlamı ile bir güce karşı direnme olarak tanımlanır. Elektrik ve elektronik alanında ise direnç, iki ucu arasına gerilim uygulanan maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme özelliğine verilen addır. Başka bir tanımlama ile direnç elektronik devreye uygulanan gerilimin ve akımın bir uçtan diğer uca ulaşıncaya kadar izlediği yolda elektronların geçişini etkileyen veya geciktiren kuvvetlere denir. Direncin birimi Ohm (Ω)’dur ve R harfi ile gösterilir.

 

Direnç Ne İşe Yarar?

Elektronik devrelerde yer alması gereken direncin farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

·       Direncin ilk işlevi elektrik devresinden geçen akımı sınırlamak ve belli bir değerde tutmaktır.

·       Direnç çeşitleri devrenin besleme gerilimini böler ve gerilimi küçülterek başka elemanların çalışmasına yardımcı olur.

·        Hassas yapısı bulunan devre elemanlarının yüksek akıma karşı korunmasını sağlama işi de direnç çeşitlerinin görevidir

·       Dirençlerin bir diğer işlevi de yük yani alıcı görevi yapmaktır.

·       Elektronik direnç çeşitleri ısı enerjisi elde etmek için de kullanılabilirler.

·       Her elektronik devre elemanı belirlenmiş olan voltaj aralıklarında çalışır. Bu elemanlar bu özellikleri nedeniyle belirli akımlara gereksinim duyar ve bu aralıktaki akımlara dayanabilirler. Ayrıca söz konusu devre elemanları belirli voltajlara belirli tepkiler verebilirler. Devreye yerleştirilen dirençler elektrik enerjisinin bir kısmını kendileri kullanarak devrenin her noktasında gerekli değerlerde voltaj ya da akım olmasına olanak tanırlar.

 

Direnç Çeşitleri

Dirençler sabit direnç, ayarlı direnç, ortam etkili direnç ve gerilim etkili dirençler olmak üzere sınıflandırılır. Sabit dirençler kullanılan malzemenin cinsine göre üçe ayrılır. Bunlar karbon direnç, telli direnç ya da diğer adıyla sigorta dirençler ile film dirençlerdir. Film dirençler karbon ile metal dirençler yani ince dirençler ve metal ile cerment dirençler yani kalın dirençler olarak iki çeşittir. Diğer sabit dirençler entegre direnç Smd dirençtir.

Ayarlı dirençler ise trimpot, potansiyometre ve reostadan oluşur. Ortam etkili dirençler ısı etkili dirençler ve ışık etkili dirençler şeklinde ikiye ayrılır. Son olarak gerilim etkili dirençler varistörlerden oluşur.

Direnç fiyatları hakkında bilgi edinmek ve direnç çeşitlerine uygun fiyatlara sahip olmak için Arkotek Elektronik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.